Gå til hovedindhold

Attak under graviditet

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål vedrørende attak og borrelia ligenende syptomer. Jeg er gravid i 3. måned, og har desværre fået et føleforstyrrende attak fra brystet til og med tæerne også med neurogene smerter - altså smertejag i et par sekunder ad gangen i hovedsageligt i bryst- og rygområde. Derudover har jeg oplevet et borrelia lignende symptom som er opstået samtidig med dette attak. Mit læbemidterstykke i overlæberne har forskubbet sig til den ene side af ansigtet frem for at sidde i midten nedenfor næsen. Jeg er kort blevet testet for et muligt slagtilfælde. Og det lader heldigvis ikke til at være tilfældet. Men kan det skyldes et attak?

Såvel smerter, føleforstyrrelser og evt. borrelia lignende symptomer kan jo desværre ikke behandles som sædvanligt med Medrol. Og der er vel ikke rigtig andre smertelindrende tiltag man kan tage? Det har ellers varet et år siden sidste attak, så det er meget nedtrykkende, især når det er en udbredt opfattelse, at man generelt vil være forskånet for attakker under graviditet. Jeg går i øvrigt ikke ud fra, at det anbefalede jerntilskud man skal tage under et graviditetsforløb kan forårsage så stærke attak lignende syptomer, som jeg beskriver her?

Svar

De symptomer du beskriver kan godt være et sclerose attak og vil da også være underligt, hvis borrelia skulle være årsagen, med mindre du altså er blevet bidt af en flåt og har haft typiske symptomer i den forbindelse.

Jeg kan forstå, at du har fået en lammelse i ansigtet og at munden trækker til den ene side, hvilket kan ses ved et sclerose attak, omend det ikke er så hyppigt. Det er fornuftigt at lægerne har udelukket slagtilfælde, da ansigtslammelse kan ses i den forbindelse. Du har også fået andre symptomer, med føleforstyrrelser og smerter i krop og ben, hvilket lyder som et typisk sclerose attak. Det hele bliver kompliceret af din graviditet, hvilket gør at man er nødt til at være tilbageholdende med behandling, da det i visse tilfælde kan skade fostret. Hvis attakket er meget alvorligt, kan man godt give Medrol, hvis du er mere end 3 måneder henne i graviditeten, men det er i sidste ende en beslutning, der skal træffes i samråd med din fødselslæge og neurolog. Din neurolog må også vurdere alvorsgraden af dine symptomer i forhold til andre behandlingstiltag, som f.eks. immunglobulin under graviditeten. Jeg håber under alle omstændigheder, at dine symptomer bedres hurtigt, og at du kommer til at nyde den sidste del af graviditeten.
Dit jerntilskud har intet at gøre med attakket, og det kan du roligt fortsætte med.