Attak i ammeperioden
d. 22 november 2009

eg har haft sclerose siden 1994, men har kun haft mindre attakker siden. Jeg lever et helt normalt liv med job, mand og 3 børn. Jeg har en datter på nu 4 måneder og har ammet hende gennem hele perioden. Den seneste uge har jeg fået, hvad jeg mener er et attak: Problemer med snurren i fingrene og nedsat kraft i højre arm - dog ikke, så jeg ikke kan gøre, hvad jeg gjorde før (har dog problemer med at skrive).

Mit spørgsmål går på, om der er nogen ide i, at jeg stopper med at amme? Kan det forværre attakket, eller vil det på nuværende tidspunkt være bedst at vente til kroppen er "normal" igen? Jeg har ikke tidligere været på medicin, da det er skønnet, at jeg på grund af mine få attakker ikke var i umiddelbar farezone.

Det lyder som om du har et attak der påvirker funktionen af din højre arm. Efter kvinder har født er der øget risiko for at få attakker, hvilket man til gengæld er relativt beskyttet mod under selve graviditeten, se også Sygdomsforløb under graviditet.

Amning kan ikke forværre attakket, men hvis din højre arm er dårlig, kan man vælge at behandle attakket med binyrebarkhormon, så symptomerne hurtigt bedres. Herfra kan jeg dårligt vurdere om du skal starte forebyggende behandling mod sklerosen, da det kræver grundigt kendskab til dit sygdomsforløb og dine symptomer. Hvis der er tilbagevendende attakker, vil man i de fleste tilfælde anbefale behandling, for at beskytte dig mod udvikling af blivende mén i fremtiden.

Hvis du sammen med din skleroselæge vælger at starte forebyggende behandling med interferon eller glatirameracetat, kan det være nødvendigt at afkorte ammeperioden.

Skrevet d. 22 november 2009