Gå til hovedindhold

Attak i 31. uge

Spørgsmål
Jeg har sclerose og har haft sygdommen i 7 år. Normalt får jeg medicinen Tysabri en gang om måneden, men jeg stoppede med det sidste år i marts, da jeg gerne ville være gravid. Heldigvis, efter de 3 måneder der først skal gå uden medicin, blev jeg gravid med det samme.

Midt i september 2009 begyndte attakkerne så at komme. Jeg har været alt igennem og hen over julen fik jeg en lille optur med min gang og balance. Men så lige pludselig, d. 3. januar, begyndte mine ben at ryste helt ubeskriveligt.
 
Det gør ikke ondt og benene er helt normale og rolige, både når jeg sidder, samt ligger ned og skal sove. Problemet kommer når jeg forsøger bare at gå lidt eller står op; benene giver efter og jeg kan slet ikke styre dem.

Det er meget anstrengende.

Mit spørgsmål og håb er, om der på tabletvis findes noget mod disse gener, som jeg må tage trods graviditet (er nu 31 uger henne)?
Svar
Graviditeten er en følsom tid hos kvinder med MS og de fleste er heldigvis beskyttet mod sygdommen på naturlig vis. Desværre er der enkelte der får sygdomsforværring under graviditeten og i de tilfælde må scleroselægen vurdere, om der er behov for behandling, hvis det skønnes at den gravide har et attak.

Nu er graviditeten også en tid med mange ændringer i normale fysiske funktioner, hvor kroppens belastning også ændres betydeligt. Da du er relativt langt henne i din graviditet, kan øget belastning forværre din fysiske formåen.

Det lyder dog umiddelbart mere som om, at du oplever en reel sygdomsforværring og du må derfor henvende dig på din scleroseklinik, med henblik på attak-vurdering.

Hvis du har et attak kan du behandles med binyrebarkhormon, uden at det kommer til at skade dit barn. Man kan i den forbindelse også vurdere, om du skal starte forebyggende behandling med immunglobulin, så risikoen for nye attakker mindskes.