Attak forebyggende medicin og celleforandringer

For lidt over en måned siden fik jeg igen et attak i mit venstre ben, som nu har været ramt 3 gange på 1½ år med attakker, men denne gang har jeg p.t. fået mén i form af stivhed og lette smerter fra stivhed og føleforstyrrelser/udtrætning af benet. Det værste er om natten, der vågner jeg efter få timers søvn på grund af benet, der føles urolig men ikke som restless legs mere en stivhed og ømhed. Min venstre arm er også påvirket efter sidste attak, men ikke i samme grad som benet.

Jeg er på Avonex, da jeg ikke må komme på 2. valgs behandling på grund af tidligere celleforandringer (flere år tilbage). Jeg har afprøvet Tecfidera af 2 omgange, men måtte stoppe på grund af bivirkninger. Er der noget at stille op med de mén jeg har fået i benet fra sidste attak, og kender du til en eventuelt andet type MS medicin nu, hvor Avonex ikke har haft nogen positiv effekt, igennem de mange år jeg har taget det? Min neurolog er meget udfordret i forbindelse med min medicinering, da jeg bliver ved med at få attakker flere gange om året. Han siger til mig, at det er svært at skulle tage højde for 2. valgs præparaterne på grund af tidligere celleforandringer, da man ikke ved om 2. valgs medicin eventuelt kan udløse cancer på sigt - men at det heller ikke er hensigtsmæssigt at passe så meget på, at sclerosen ødelægger mit liv.

Jeg har aldrig fået konstateret cancer kun celleforandringer. Til orientering har jeg fået konstateret polypper på min galdeblære fornyeligt, ved ikke om det eventuelt kan have en indvirkning på medicinvalg - min neurolog er ikke bekendt med denne oplysning endnu.

Mod symptomerne i benene, som jeg tolker som spasticitet, kan du prøve udstræk morgen og før sengetid og efter træning. Det er formentlig ikke nok, hvorfor man kan prøve medicinsk behandling med f.eks. Baklofen. Det kan virke lidt slørende i starten, men det kan ses som en fordel, når man skal have tabletten en halv times tid før sengetid. Du kan prøve med en meget lav dosis, 1/2 tablet a 10 mg dvs. ialt 5 mg. Hvis det ingen effekt har efter f.eks. 5 dage, kan du prøve med en hel tablet (10 mg).

Med hensyn til 2. valgs behandling er det nyere medicin, der kun har været brugt i en kortere årrække i modsætning til det første sclerosemedicin som kom i 1996. Derfor har man ingen langtids opfølgning af kræftrisiko. Når man fejler flere ting, er det altid en afvejning. Jeg tænker, om man har lavet en MR scanning af hjernen, efter at der har været nævnte attakker, så man har en MR status? Det kan give et fingerpeg om, hvor nødvendigt det er, at intensivere behandlingen. Men du opfylder allerede kriterierne for 2. valgsbehandling pga. nylig attak aktivitet. Der er også forskel på, hvilken risiko den enkelte vil løbe. Med dårlig sygdomskontrol og restsymptom efter attak, ville jeg være villig til at løbe den tilsyneladende meget lille risiko for cancerudvikling. Tal med din neurolog om mine og dine overvejelser.

Skrevet d. 3 marts 2017