Aspartam
d. 22 november 2009

Er det rigtigt, at sødemidlet Aspartam, som er i mange light-produkter, forværrer MS?

Jeg faldt over en artikel på www.nordjyske.dk, den 3. marts 2009, og blev bekymret på min MS-ramte søsters vegne.

For lige at tage den tekniske side af sagen først: Aspartam består af to aminosyrer, nemlig asparaginsyre og phenylalanin, bundet sammen med methanol ved hjælp af en esterbinding. Sødestoffet findes ikke naturligt i naturen, men de to aminosyrer gør. Aminosyrer er proteinbyggesten og findes i varierende mængde i alle vores fødevarer, for eksempel i ost, frugt og grøntsager, kornprodukter, kød, fisk og æg. Proteiner er opbygget af mange aminosyrer, som er bundet sammen. Når de to nævnte aminosyrer sættes sammen, giver de en sød smag.

Aspartam er, i første omgang, godkendt af de danske myndigheder, da reglerne om tilsætningsstoffer var nationale. Siden er aspartam blevet vurderet i EU-regi gentagne gange. Konklusionen er, at i de niveauer stoffet anvendes er stoffet ikke sundhedsskadeligt.

Ved genvurdering i EU kom der en pressemeddelelse i maj 2006. I udtalelsen konkluderes det, "... at der på baggrund af alt tilgængeligt materiale om aspartam ikke er behov for yderligere gennemgang af den tidligere vurdering af sikkerheden for brug af stoffet. Desuden fastholdes stoffets værdi for ADI (den acceptable daglige indtagelse) på 40 mg/kg legemsvægt.


 


Fødevarestyrelsen og Danmarks Fødevareforskning henholder sig til den ovennævnte udtalelse fra EFSA (EU's Videnskabelige Komité for Levnedsmidler) og til, at der med de oplysninger, der på nuværende tidspunkt er tilgængelige for EFSA, ikke er baggrund for at anbefale ændringer af forbrugernes kost med hensyn til Aspartam".

Sclerose er ikke nævnt direkte i materialet. Har du lyst til at læse hele materialet vil jeg henvise til et link hos Fødevarestyrelsen: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevaresikkerhed/Teknologi_tilsaetningsstoffer/Tilsaetningsstoffer/Fakta_om_aspartam/forside.htm.

Et forsigtighedsprincip man personligt kan anvende, er jo ikke hele tiden at drikke saftevand eller sodavand med sødestof, men også benytte vand, eventuelt med citronskiver eller limeskiver, og derudover supplere med te, for eksempel grøn te eller hvid te.

Skrevet d. 22 november 2009