Gå til hovedindhold

Arbejdsopgaver BPA

Spørgsmål

Min mand, der er meget handicappet pga sclerose har siden 2007 haft en BPA-ordning (§96) med 49 timer om ugen. Mit spørgsmål går på, om hans hjælper altid skal være i nærheden af min mand, eller om min mand må bede en hjælper om at gøre rent i hjemmet eller forberede mad til ham, mens han selv fx er i Ældresagen, hvor han er frivillig underviser tre gange om ugen i IT for ældre. Jeg går selv til forskellige aktiviteter nogle dage efter mit andet arbejde, og det ville være fint, hvis hjælperen ankom noget tid inden min mand kom hjem fra Ældresagen, købte ind og stod klar med mad til ham og samtidig havde ordnet noget andet praktisk i hjemmet. Glæder mig til at høre fra jer. På forhånd tak for hjælpen.

Svar

BPA i h.t. lov om social service § 96 tilbydes til personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har et behov, som gør det nødvendigt at yde denne særlige støtte til pleje, overvågning eller ledsagelse for at kunne opbygge eller fastholde et selvstændigt liv med mulighed for deltagelse i samfundslivet.

Som det ligger i betegnelsen personlig assistance/hjælp er det hjælp, som skal ydes til/sammen med den person, som er bevilget hjælpen.

Din mand er arbejdsleder for hjælperne og skal tilrettelægge arbejdsplanlægningen, men udgangspunktet for visitering af hjælpen er ikke, at hjælpere skal være alene i hjemmet for at udføre rent praktiske opgaver uden arbejdslederens tilstedeværelse.