Gå til hovedindhold

Anti-fosfolipid antistof eller Hughes syndrom

Spørgsmål

Jeg har på hjemmesiden www.ms-diet.org læst at nogle mennesker fejlagtigt var blevet diagnosticerede som MS-ramte, men i virkeligheden havde Hughes syndrom. En kvinde var lammet fra halsen og ned og blev mobil efter behandling for Hughes syndrom.


En manifestation ved syndromet kan være livedo reticularis. Jeg er klar over, at dette kan forekomme uden man fejler andet, men vil alligevel spørge om følgende:

Vil det være relevant at blive testet for Hughes syndrom, hvis man som MS-ramt har dette livedo reticularis? Og vil det, under alle omstændigheder, være fornuftigt at blive testet for Hughes syndrom, eller andre måske farlige tilstande, hvis man har livedo retucularis, men ikke har andre sikre tegn på syndromet?

Svar

Anti-fosfolipid antistof syndrom, som også kaldes Hughes syndrom, er en sygdom, der giver tendens til små blodpropper.

 

Blodpropperne rammer ofte blodårerne i benene, men kan også lokaliseres i huden, hvor de giver livedo reticularis. Dette er er blege områder i huden omgivet af normalt udseende hud, med et netagtigt udseende. Sygdommen giver desuden tendens til aborter, og mange har tendens til migræne. Sygdommen giver også øget risiko for blodpropper i hjernen, og da sygdommen ofte rammer yngre mennesker, er der risiko for at den forveksles med sklerose.

 

Det er relevant at blive testet for fosfolipid antistoffer, hvis man har livedo reticularis, og de nødvendige blodprøver vil også ofte blive taget som led i undersøgelser for sklerose.

 

De fosfolipid antistoffer, der ses ved Hughes syndrom, ses desværre ikke kun ved denne sygdom. En undertype af antistofferne (IgM) ses relativt ofte ved sygdomme, hvor der er øget aktivitet i immunsystemet - blandt andet sklerose. Høje værdier for en anden undertype af antistoffer (IgG) vil dog pege på, at der er tale om Hughes syndrom.