Gå til hovedindhold

Ansættelse

Spørgsmål
Jeg har arbejdet som folkeskolelærer, men har ikke haft skema i over et år. (Fleksjob på 50 % som for godt et år siden blev ændret til 66).
Omkring sommer fik jeg besked om, at de nok ikke ville kunne bruge mig mere, at inspektøren ville høre om der var andre i kommunen der kunne og i perioden indtil nytår var jeg støtte og hjælpelærer. Efter aftale med skoleinspektøren og kommunens jobkonsulent blev det aftalt, at jeg kunne gå i arbejdsprøvning i den sidste tid jeg var ansat.
I januar, februar og marts 2008 arbejdede jeg så i arbejdsprøvning 15 t/uge på et skolebibliotek i egen kommune. De var meget tilfredse, men havde ikke økonomi til at beholde mig.
Mens jeg arbejdede der, forventede jeg hver dag når jeg kom hjem fra arbejde, at der ville ligge en opsigelse. (jeg har 4 mdrs opsigelse) Men jeg hørte intet.
Da min far i denne periode fik at vide, at han var syg og døende, brugte jeg meget tid på at være hos ham i Jylland.
I begyndelsen af april kontaktede jeg min fagforening for at høre, om de kunne se, om jeg stadig var ansat, og hvordan jeg ellers skulle forholde mig. De rådede mig til at skrive til skoleinspektøren for at høre - lidt flabet - hvad han havde af planer for mig, indtil sommerferien og i det kommende skoleår.
Det gjorde jeg, og han reagerede meget forfjamsket - at han virkelig ikke vidste, hvad der var sket, siden jeg stadig var ansat, men at jeg ville høre fra ham. Punktum.
Jeg har efterfølgende talt en gang med fagforeningen, som lovede at følge op på det. Dem har jeg intet hørt fra. Hvad gør jeg?
Jeg får stadig min gode løn, og når jeg har talt med andre, jobmanden fra kommunen, læger og sygeplejesker hvor jeg går til kontrol og får udleveret medicinen, griner de lidt af det, men pointerer alle kraftigt, at jeg ikke selv må sige op.
Jeg er først nu ved at komme mig over min fars sygdoms udvikling og efterfølgende død i maj. Det har været med til, at jeg ikke rigtig seriøst har søgt andet arbejde.
Men hvad skal jeg gøre? Hvad er jeg forpligtet til og kan jeg risikere at skulle stå til regnskab for den løn jeg har modtaget uden at yde noget for den?
Svar

Det lyder unægteligt noget specielt og det tyder også på, at skoleinspektøren ikke har særligt meget overblik over sine ansatte samt lønbudget. Jeg forstår det sådan, at der ikke er arbejdsopgaver til dig og ikke, at det skyldes forhold hos dig (sygdom), der forhindrer ansættelse. 

 

Kommunens jobkonsulent skal følge op på fleksjobbet. Disse regler fremgår af lov om en aktiv beskæftigelsesindsat § 70 stk. 3, jf. § 10 i lov om aktiv socialpolitik. Jobkonsulenten kan derfor - efter min opfattelse - ikke tillade sig ikke at kontakte dels dig og dels din arbejdsgiver.  Kommunen refunderer jo fortsat 2/3 af den mindste overenskomstmæssige løn på området.

 

Du har også en oplysningspligt og det fremgår af § 12 i retssikkerhedsloven, at "myndigheden skal give borgeren skriftlig besked om hvilke typer af ændringer, der kan have betydning for hjælpen". Jeg går ud fra, at du har underskrevet en erklæring om oplysningspligt. Jeg opfatter dog på det du skriver, at du har oplyst, hvad du skal til kommunen. Bed evt. om aktindsigt, så du ved, hvad der er er noteret i den kommunale sag.

 

Du har en ansættelse - og vel også et ansættelsesbevis og uanset, hvor og hos hvem misforståelserne kan være opstået vil jeg anbefale dig, at møde op på din arbejdsplads med henblik på drøftelse af de fremtidige beskæftigelsesmæssige forhold. Det er ikke min opfattelse, at du kan pådrage dig nogen form for ansvar, men det er din faglige organisation nok den rette til at svare på.