Gå til hovedindhold

Angst og Aubagio

Spørgsmål

Jeg er nyligt blevet diagnosticeret med en attakvis, mild form for sclerose og er blevet anbefalet medicinsk behandling med Aubagio.

Jeg har en historie med angst og depression og er i medicinsk behandling for dette. Jeg har nu taget Aubagio i 3 dage, og desværre kan jeg mærke, at min generaliserede angst, der ellers har været væk, kommer tilbage nu. Det er svært at bære sammen med den nye sclerosediagnose. Jeg vil så gerne fortsætte med Aubagio, men det går jo ikke, hvis jeg får angst. Jeg har læst på nettet og spurgt i sundhedssystemet, men kan ikke rigtig nogen steder få svar på, om angsten er en indledende bivirkning og om, hvor længe, man skal holde ud?

Svar

Angst er beskrevet som en almindelig bivirkning til Aubagio (hos 1-10%), men det er imidlertid sjældent, at vi som behandlere oplever, at mennesker, der starter på Aubagio, beskriver angstsymptomer. Det er muligt, at angstsymptomerne er en reaktion på det utrygge ved at starte på en ny behandling, når man også lige er diagnosticeret med MS, og at angsten således ikke er en biologisk effekt ved Aubagio. De umiddelbare bivirkninger ved Aubagio, er mave-tarmgener, forhøjede levertal og øget hårtab, der bedres indenfor de første ca. 3 måneder. Levertallene måles hyppigt indenfor 6 måneder, inden man går over til mindre hyppig kontrol. Det vigtigste er nok, at du føler dig tryg ved din Aubagio behandling og giver det en chance på to til tre måneder (hvis du kan), før du kan få et sikkert indtryk af, hvordan behandlingen virker på dig.