Gå til hovedindhold

Anbefaling af medicinsk behandling

Spørgsmål

Jeg har en MS diagnose siden 1999, hvor jeg blev diagnosticeret via en opticus neurit. Jeg er 43 år gammel, og har levet et liv uden tegn på sygdom siden da. Jeg har født to børn på naturligvis hvis, har i en tre årig periode (fra 1999-2002) taget Betainterferon, men jeg dannede antistoffer, så det holdt jeg op med.

Sidste år, tog jeg kontakt til scleroseklinikken, da jeg havde "elektriske stød" ned af rygsøjlen. Jeg gennemgik en svært stressende periode, og ved at det nogen gange godt kan give udslag. Jeg fik foretaget en MR scanning, og den viste udvikling i hjernen. Derfor tilbød de mig straks Aubagio, og meddelte mig bivirkningerne. Jeg afslog tilbuddet. Nu har jeg igen fået foretaget en MR scanning, og igen viser den udvikling, hvorfor jeg igen er blevet tilbudt Aubagio. Igen i år har mit liv været præget af stress (mere fundamental), med både fyring og død, og jeg tænker derfor, at det har en sammenhæng.

Jeg er klar over, at Aubagio er præventivt, men når jeg tænker over hvilke bivirkninger det har, kan jeg ikke andet end spekulere på, om det ikke bare vil gøre mig mere syg? Da jeg tog Betainterferon var mit klare billede, at min sygdomsfiksering blev meget stærkere, fordi jeg skulle tage medicinen. I dette tilfælde er der så ydermere bivirkninger som klart vil forværre min nuværende tilstand, og kan det stadigvæk være anbefalelsesværdigt for sådan en som mig?

Svar

Der har været aktivitet i din sclerose bedømt på MR scanning (gange 2) og også klinisk med nye/recidiverende symptomer, og derfor kan attakforebyggende behandling anbefales. Den nemme løsning er at takke nej til behandling og tænke på mulige bivirkninger, men det skal opvejes mod risikoen for at få nye og måske blivende symptomer, hvis man undlader behandling. Der er tit både en forside og bagside af medaljen. Virkning sat op imod bivirkning.

Du skriver, at du har været i interferonbehandling i 3 år med betainterferon. En mulighed - hvis du ikke vil have medicin så tit, og føler dig sygeliggjort af det - er at give dig et interferonpræparat Avonex, der kun gives en gang om ugen. Det er interferon som du kender, og en gang om ugen burde være overkommelig. Jeg foreslår, at du taler med neurologen på scleroseklinikken om det.