Gå til hovedindhold

Anbefales det at tage tilskud med selen og zink

Spørgsmål

Jeg var en gang til foredrag med Carsten Vagn Hansen. Han mente, at man som skleroseramt skulle indtage selen og flydende zink, er det også din overbevisning?

Svar
Selen og zink har flere forskellige funktioner. De indgår bl.a. i såkaldte antioxidant enzymer. Selen findes i enzymet glutation-peroxidase, mens zink indgår i enzymet superoxid-dismutase. Begge enzymer nedbryder frie radikaler.
Kroppen holder under normale forhold en naturlig balance mellem frie radikaler og antioxidanter. Men balancen kan forrykkes, hvis der dannes for mange frie radikaler eller hvis niveauet af antioxidanter bliver for lavt. Kroppen vil da udsættes for oxidativ stress, som kan medvirke til en række sygdomme.

Der er er studier, som viser, at personer med MS har øget oxidativ stress, og at niveauet af antioxidanter er lavere end hos den raske kontrolgruppe (1,2). Selvom disse studier konkluderer, at tilskud af antioxidanter kan have en gavnlig effekt, så er der kun lavet få studier, der undersøger, om tilskud af antioxidanter kan nedsætte sygdomsaktiviteten hos personer med MS.
Jeg er kun stødt på et enkelte studie, hvor tilførsel af forskellige antioxidanter sænkede hyppigheden af MS tilbagefald (3). På den baggrund er det nødvendigt med flere og større kontrollerede studier for at vurdere, om tilførsel af antioxidanter herunder selen og zink kan have en gavnlig effekt i forhold til MS.

På baggrund af den mangelfulde forskning samt uden kendskab til, om du har mangel på selen og zink, vil jeg ikke anbefale tilskud. Herunder kan du se, hvilke fødevarer som er rige på henholdsvis zink og selen.

Fødevarer rig på zink:
frø, kerner, nødder, linser, haregryn

Fødevarer rig på selen:
fisk (tun, makrel, sild, rødspætte, torsk, hellefisk), æg, linser og bønner

Professor George Jelink, som selv har MS, anbefaler i sin bog "Overcoming Mutiple sclerosis" hverken at tage tilskud af antioxidanter eller multivitamintabletter, hvis man spiser en sund kost rig på grøntsager, frugt, nødder, frø og fuldkornsprodukter.

Hvis du ikke mener, at du kan dække dit daglige behov for vitaminer og mineraler gennem kosten, kan du tage et mutivitaminmineraltilskud. Fx Spektro uden jern og K-vitamin. Suppleret med ekstra tilskud af D-vitamin og evt. B-vitaminerne.

Referencer:
1. Ukr Biokhim Zh. 1999 May-Jun;71(3):112-5.
Oxidative stress in patients with multiple sclerosis.
Syburra C , Passi S .

2.   Bosn J Basic Med Sci. 2011 Feb;11(1):33-6.            Serum total antioxidant capacity in patients with multiple sclerosis .
Hadžovic-Džuvo A , Lepara O , Valjevac A , Avdagic N , Hasic S , Kiseljakovic E , Ibragic S , Alajbegovic A .

3. . Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2002;Suppl:72-5.
New approaches to antioxidant therapy in multiple sclerosis.
[Article in Russian]
Odinak MM , Bisaga GN , Zarubina IV .