Gå til hovedindhold

Amning og medicin

Spørgsmål

Jeg er gravid i 21. uge, og har brug for at få vendt amning vs. flaske, så jeg kan beslutte mig for, hvad jeg vil gøre, når barnet kommer til verden.

Jeg har i forvejen en pige på 2½ år. Det var ca. 4-5 uger efter fødslen af hende, at jeg fik det attak, som førte til min diagnose. Attakket ramte på synet, så jeg klarede mig fint og havde en fantastisk oplevelse af det at amme.

Siden har jeg haft et mindre attak og et lidt større, som blandt andet betød, at jeg ikke kunne bruge dele af venstre side.

Jeg er selvfølgelig bange for, om jeg efter fødslen vil få et attak, som vil betyde, at jeg ikke vil være selvhjulpen og istand til at tage mig af barnet alene. Ingen kan forudsige det - det ved jeg!

Men jeg søger altså lidt vejledning omkring mulighed for medicin under amning (Immunglobulin?) og resultater hermed? Eller hvorvidt man kan planlægge et kort ammeforløb (2-3 uger), hvor man samtidig introducerer flaske?

Håber, du kan hjælpe lidt - min sclerosesygeplejerske og neurolog har ikke meget at byde ind med.

Svar

Den almindelige behandling med Betainterferon og Copaxone bør ikke anvendes, når man ammer. Men du kan vælge at forkorte ammeperioden. Min erfaring er at andre kvinder med sclerose, i samme situation, har valgt den løsning.

Selv i en kort periode vil modermælk kunne styrke dit barns immunforsvar og amningen tilknytningen til dig.

På den anden side er det lige så vigtigt, at du er selvhjulpen efter fødslen. Denne gang har du ikke alene din nyfødte at drage omsorg for, men også din lille pige, som ikke vil være mindre krævende, når hun skal konkurrere med den lille ny om opmærksomheden - det er et dilemma, men ikke uløseligt.

Hvordan resten af din graviditet forløber, og hvordan sclerosen opfører sig, må også indgå i overvejelserne. Jeg vil endvidere råde dig til igen at kontakte neurologen og forsøge at få en ordentlig samtale. Det skal være muligt!

Desværre har nye behandlingsforsøg rejst betydelig tvivl om, hvorvidt Immunglobulin virker dæmpende på attakkerne efter fødslen. Til gengæld kan man påbegynde behandlingen med Betainterferon og Copaxone, så snart man er færdig med at amme.

Udover de råd jeg her har givet dig, vil jeg også anbefale dig at læse spørgsmålene/svarene Immunglobulinbehandling efter fødsel og &#160 

&#160

Attak i ammeperioden, da disse også går på det du spørger til.