Gå til hovedindhold

Amilorid til PPMS

Spørgsmål

I har tidligere (bl.a. i 2009, 2010 og 2011) skrevet om forsøg med Amilorid som behandling mod progressiv sclerose. Herefter har der været stille om disse forsøg, og jeg tænkte, at der sikkert ikke havde været den ønskede effekt. Derfor blev jeg overrasket, da jeg for et par uger siden læste et sted, at Amilorid nu bruges som behandling mod progressiv sclerose. Er dette korrekt?

Jeg får Fampyra, som jeg egentlig er glad for, men da man ikke kender effekten af denne medicin på længere sigt, ville det være interessant, hvis Amilorid kunne være et alternativ, da det har været kendt længe som blodtryksmedicin, og lader til at være sikkert at anvende.

Svar

Jeg har ikke set offentliggjorte studier med Amilorid ved progressiv sclerose. Som overordnet princip bruger man medicin, der er evidens for virker til de pågældende sygdom og forløbsform. Da mulighederne for at behandle patienter med progressiv sclerose er begrænsede og til primær progressiv MS nærmest ikke eksisterende, vil jeg ikke udelukke, at der er nogle i verden der har forsøgt at bruge det, uden at det er markedsført til det brug. Det kalder man off label behandling.

Virkningen af Fampyra er anderledes, det forlænger et elektrisk signal, og det er symptombehandling. Jeg kan ikke forestille mig, at Amilorid vil kunne erstatte Fampyra - og vice versa.