Gå til hovedindhold

Alpha-Lipon og amning

Spørgsmål

Kan produktet Alpha Lipon have en positiv indflydelse på MS? Og hvorfor frarådes det at indtage det, hvis man ammer?

Svar

Alpha-Lipon er et kosttilskud bestående af en fedtsyre med en B-vitaminlignende effekt, som findes i naturen. Om den virker på sclerose kan jeg ikke udtale mig om. Men jeg kan se, at man fraråder den til gravide og ammende, da der ikke findes undersøgelser, som viser at det er sikkert at bruge under graviditet og amning. Når modermælken laves, er det meget forskelligt hvor høje doser af moderens kosttilskud og lægemidler der går i mælken. Nogle stoffer opkoncentreres i modermælk via en kemisk proces, sådan at koncentrationen i modermælken er højere end i moderens blod. Andre stoffer frasorteres, så der er lavere koncentrationer i modermælken end i moderens blod. Og til sidst er der stoffer, der findes i samme koncentration i modermælken, som de er i moderens blod. Nogle fedtsyrer opkoncentreres i brystmælk, mens andre ikke gør. Det er ikke tilstrækkeligt undersøgt for Alpha-Lipon syres vedkomne. I teorien kunne moderen få meget høje koncentrationer i sit blod, som måske ville være endnu højere i brystmælken. Ingen ved det.

Det næste spørgsmål er så, hvad det gør ved barnet at få potentielt meget høje doser Alpha Lipon-syre. Det er aldrig undersøgt, så man ved det ikke. Når et stof findes i naturen, har vi en tendens til at antage at det er harmløst. Men de fleste ting har en eller anden effekt på kroppen. Selv B6-vitamin kan være giftigt i høje doser. Alpha-Lipon syre findes i både planter og dyr, og har måske nogle antioxidantiske virkninger i kroppen, som ikke er helt klarlagt endnu. Måske kan det påvirke insulinfølsomheden? Måske kan det påvirke stofskiftet? I hvert fald ved man, at der kan være bivirkninger ved at tage Alpha-Lipon syre som kosttilskud (hovedpine, føleforstyrrelser, hud udslæt og muskelkramper). I de små mængder der er i din brystmælk, når du bare spiser almindeligt varieret kost, er det måske bare medvirkende til at stabilisere processer i barnets krop. Men i store mængder som kosttilskud kan det måske skubbe til de naturlige processer i kroppen i en grad, så det kunne have en negativ effekt på et diende barn. Ingen ved det.

Når man skal tage den endelige beslutning, skal mulige fordele for moderen vejes op imod mulige ulemper for barnet, og det skal der en læge til at vurdere. I modsætning til under en graviditet, kan man efter fødslen vælge at skåne barnet for moderens indtag af medicin ved at stoppe amningen, så moderen kan få vigtig medicin, som fx attak-reducerende medicin hvis man har et aggressivt forløb af MS. Når det gælder stoffer som Alpha-Lipon syre, hvis koncentration og effekt ikke er undersøgt, fraråder man amning ved indtagelse af stoffet. Det er op til din neurolog at vurdere hvor store og hvor sikre fordele, der kunne være for dig ved at tage Alpha-Lipon syre. De fordele neurologen eventuelt finder, skal du så veje op imod ulemperne for dig og barnet ved at afbryde amningen. I mellemtiden må du gerne spise en kost rig på flerumættede fedtsyrer, som fx fed fisk, vegetabilske olier, æg og nødder.