Gå til hovedindhold

Allergisk reaktion på medicin

Spørgsmål

Jeg er en pige på 34 år, som fik konstateret sclerose i april 2008. Kort efter blev jeg gravid. Efter jeg havde født i januar 2009 påbegyndte jeg Avonex. Det tog jeg indtil omkring august 2012. Ca. et halvt år efter jeg var påbegyndt Avonex, fik jeg astma, jeg har aldrig før haft astma. Får nu forebyggende medicin for det. I  april 2012 begyndte jeg at få allergisymptomer, som udartede sig i meget kløen i ørerne og meget stoppet næse. Jeg begyndte at tage en allergipille sammen med min medicin i samråd med sygeplejerskerne på Scleroseafdelingen. Stort set i alt den tid jeg har taget Avonex, har jeg haft meget snue og løbende næse. 

I august gik det så helt galt, jeg havde sammen med min medicin taget en allergipille og 2 pamol, som jeg plejede. Jeg havde det meget dårligt om natten med feber og influenza symptomer, så jeg tog 2 pamol mere. Det hjalp desværre ikke, som det ellers plejede at gøre, så jeg tog 1 enkelt Ibuprofen, som jeg normalt godt kan tåle, men en time efter vågnede jeg med meget kraftig hjertebakken og vejrtrækningsproblemer.  Næste dag fik jeg snakket med en læge. Hun var meget sikker på, at det var en kraftig allergisk reaktion på min medicin.

Jeg begyndte på Copaxone ca. 14 dage efter. 4-5 dagen efter jeg var påbegyndt Copaxone, begyndte jeg at få lidt summen og føleforstyrrelser i hænder og fødder, de mente det måske kunne være et lille attak pga. medicinskiftet. 

I det hele taget synes jeg, at tingene er blevet dårligere, efter jeg er begyndt på Copaxone. Jeg har også mange andre irritationer som kløen, buler og røde mærker ved stikkestedet. Nu har jeg efter eget valg besluttet at tage en pause med medicinen, for at se hvordan det går. I al den tid jeg har taget medicin, har jeg ikke haft nogle målbare attakker. 

Jeg er nu begyndt at tage nogle vitaminer dagligt som består af: 1 Omnimin 1 C-vitamin 1 kalkpillke og 1 D-vitamin. Er jeg umiddelbart dækket godt nok ind?

Svar

Du har da også været uheldig, på din beskrivelse lyder det som om, at det er ibuprofen der udløser bivirkningerne oveni det mere generelle.

Er du blevet allergiudredt?

Med hensyn til dit vitaminindtag mv. kan man lade sig vejlede i en blodprøve med analyse af kalk (calcium) og D vitamin og B12 vitamin (cobalamin). Man stiler mod at værdierne er i normalområdet og hvis ikke, at man øger tilskuddet.

Jeg tænkte på om den sene udvikling af mulige allergisymptomer i forhold til Avonex måske kunne hænge sammen med udvikling af neutraliserende antistoffer mod Avonex, selv om frekvensen af neutraliserende antistoffer kun er 3 % ved Avonexbehandling. Har du talt med scleroselægen om evt. at måle neutraliserende antistoffer mod Avonex? Hvis man har neutraliserende antistoffer mod Avonex, er de også rettet mod andre interferon-præparater.