Gå til hovedindhold

Aktivering & stimulering

Spørgsmål
Jeg har en borger med MS, som ligger i sengen det meste af dagen (hun kan ikke bevæge sig selv). Hvad kan jeg gøre, for at aktivere hende og stimulere hendes sanser?
Svar

Når man ligger i sengen det meste af dagen, stivner kroppen og der kan opstå bevægeindskrænkninger, som kan besværliggøre/være smertefulde ved vask, påklædning,forflytninger m.m. Derfor er det vigtigt at opretholde så fri ledbevægelighed som mulig. Rolige rytmiske bevægelser er gode. Her lidt mere om hvad dette indebærer:

1) Begynd med at bøje og strække det ene ben flere gange, dernæst det andet. 2) Bøj begge ben og sæt fødderne i underlaget – før benene samlet fra side til side. 3) Stræk benene og bøj og stræk anklerne. 4) Før benet ude til siden og ind igen, tag derefter det andet ben. 5) Stræk armen og før den ud til siden og ind over midten (gør dette flere gange), og gør dernæst samme bevægelser med den anden side. 6) Stræk armen op over hovedet og ned langs med siden (gør dette flere gange), og gør dernæst de samme bevægelser med den anden side. 7) Bøj og stræk håndled og fingre.

De rolige rytmiske bevægelser øger blodcirkulationen, strækker musklerne let og øger kropsfornemmelsen. Hvis din klient har lidt muskelstyrke, kan du bede hende om at hjælpe til, så godt hun kan, mens du primært udfører bevægelsen. Som supplement kan du bruge en massageolie og massere ben og arme let. Jeg formoder, at hun også kommer op at sidde i sin kørestol. Når hun er det, så pak hende godt ind, så hun ikke fryser, og kør en tur udenfor.