Gå til hovedindhold

Afskedigelse og fleksjob

Spørgsmål

Jeg er 57 år og har sclerose, hvilket mest viser sig i form af sclerosetræthed og dårlig gang.

Efter at have haft 30 års jubilæum, i mit job som funktionær (ingeniør i flekjob), bliver jeg pludselig kaldt til møde med vores direktør/fabrikschef. Vedkommende afskediger mig, med den begrundelse, at min stilling er blevet nedlagt.

Jeg er afskediget med 9 måneder løn, og har valgt at blive fritstillet.

Mit spørgsmål er nu: Er denne "fyring" lovlig/berettiget?

Svar

&#160

Hvis du er i tvivl om din afskedigelse er berettiget, så skal du henvende dig til din fagforening, eller til en advokat med viden inden for funktionær området. Jeg kan med de muligheder jeg har, desværre ikke hjælpe dig.

En afskedigelse er altid en kedelig ting, og jeg forstår din frustration efter alle de år samme sted. Jobbet må have betydet en stor gensidig glæde over samarbejdet, både med kolleger, men ikke mindst virksomhedens ledelse, der har udvist den fornødne fleksibilitet for at bibeholde dig i jobbet.

Hvad årsagen til at de ikke mere ønsker at gøre brug af din ressourcer ved jeg ikke, men meget har ændret sig og virksomhederne kigger mere på økonomien end det er set længe.

Det sker ofte, når den første reaktion har lagt sig, at man ser på afskedigelsen på en mere objektiv måde end først antaget. Det betyder så at man får mere overskud og gåpåmod, og måske søger at finde nyt job.

Jeg vil her tilføje at din fleksydelse er en du får, og den er ikke bundet til en konkret arbejdsgiver, så den kan du tage med dig i et nyt job. Samt, at du, hvis du bliver ledig, får en ledighedsydelse, da du på grund af fleksordningen ikke er med i det normale A-kasse system. Ledighedsydelsen beregnes som en procentdel af dagepengesatsen, så du skal i kontakt med din sagsbehandler for at finde ud af din økonomiske situation, såfremt du ikke finder nyt arbejde i din opsigelsesperiode.

Jeg vil bede dig tænke tilbage på de gode ting du har i dit ansættelsesforhold; opgaverne, succeserne og kollegerne. Prøv at holde kontakt til dem, på en god neutral måde, så du ad den vej også bliver bekræftet i din eget værd. Jeg ved det er svært, men prøv det når du er kommet lidt på afstand af det skete.

Det kunne allerede nu være en rigtig god idé at indhente en skriftlig anbefaling fra din arbejdsgiver. Det betyder nemlig at du har dokumentation til en kommende arbejdsgiver - en dokumentation der ikke vil være præget af eventuel tvist om din afskedigelse.

Når du så føler dig klar til igen at søge job, skal du huske at trække på de personer du kender, både i direkte jobsøgning, men også som netværkspersoner for informationssøgning og idegenerering.

Jeg ønsker dig held og lykke fremover, og håber du har forståelse for at jeg ikke kan involverer mig i det juridiske i din henvendelse.