Gå til hovedindhold

Aflastende madrasser

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 25 år og er nu kørestolsbruger. Indenfor de seneste måneder sover jeg dårligt om natten, da jeg får ondt i hoften, når jeg ligger på siden.

Er der en topmadras du kan anbefale, eller har du et andet råd? Er det evt. noget jeg kan få bevilget gennem kommunen eller regionen?

Svar

Der er flere ting der skal undersøges, når du som du beskriver får ondt i hoften af at ligge på din madras.
- er din madras blevet slidt?  Så den ikke længere har den spændstighed som den engang havde, og at du derved måske kommer til at ligge den "igennem".
- Passer din vægt til din madras? Nogen madrasser kan være for bløde, så at man kommer til at ligge den igennem, andre kan være for hårde, som man kommer til at ligge " ovenpå".

Ifølge hjælpemiddelbekendtgørelsen § 21 stk. 6 vejl. 7 til Servicelovens § 112 og 113 gives der ikke tilskud til sædvanligt indbo, og herunder påregnes en almindelig madras, der passer til ens behov, alder mv. Det er derved noget man selv skal anskaffe sig. Hele lov teksten kan ses på Servicestyrelsens hjemmeside.

Top madrasser kan købes i de fleste butikker, der også sælger senge. Det kan anbefales at du låner madrassen med hjem på prøve et par dag, så du er helt sikker på, at du ligger godt på den. Der sælges ofte top madrasser der også er aflastende materiale.

En anden mulighed som du selv nævner, er de madrasser der beskrives som aflastende madrasser, og som ofte benyttes for at undgå tryksår. Her kan du orientere dig på hjælpemiddelinstituttets hjemmeside - der findes madrasser i alle prisklasser.

Er der derimod tale om, at du har fået tryksår/trykspor, vil jeg anbefale at du straks taler med din kommune om dette, hvis det ikke allerede er gjort. Det vil være uhyre vigtigt at få klarlagt, hvorfor såret/trykket opstår, så det kan heles og undgå at det kommer igen.