Afklaring af arbejdsevne
d. 1 oktober 2012

Jeg har haft MS siden 2005. Siden da har jeg taget en uddannelse og fået 2 børn. Jeg blev færdiguddannet sidste år og har siden haft barsel, men den er nu slut. Jeg har været meget i tvivl om, om jeg vil kunne klare et fuldtidsarbejde grundet en forfærdelig træthed som skyldes min MS. Jeg havde besluttet mig for, at min sygdom ikke skulle få mig ned med nakken, og at jeg simpelthen ikke ville acceptere ikke at kunne leve et helt normalt liv, men det er altså svært bare sådan lige at beslutte.

Når jeg er realistisk, må jeg indse, at jeg umuligt kan arbejde 37 timer om ugen. Men hvad gør jeg nu?
Jeg er på dagpenge (dimittend-sats), i mandags sygemeldte jeg mig på jobnet, og jeg har nu modtaget et brev "underretningsbrev", hvor jeg kan anmode om sygedagpenge.

Skal jeg bare anmode om sygedagpenge og så lade slaget gå sin gang? Eller er der noget som jeg skal være opmærksom på? Jeg vil jo gerne komme i en arbejdsprøvning med henblik på at kunne få et fleksjob engang i fremtiden - Eller det er måske urealistisk, at jeg kan få tildelt et fleksjob?
 

Jeg forstår godt, at du er i tvivl. Du har jo reelt heller ikke haft muligheden for at arbejde efter, at du har afsluttet din uddannelse. Jeg går ud fra, at du er i jævnlig kontakt med læge/neurolog, hvor du har haft mulighed for at drøfte din helbredsmæssige situation. Når du har sygemeldt dig er det fordi, at du ikke mener, at du længere kan stille dig til rådighed for arbejdsmarkedet på fuld tid og med et ønske om at få afklaret, hvor meget du er i stand til at arbejde.

Jobcentret vil indkalde dig til samtale indhente lægelige udtalelser og sammen med dig afklare dine arbejdsmuligheder. Ingen af os kan på nuværende tidspunkt kende resultatet. For at komme i betragtning til et fleksjob skal arbejdsevnen være nedsat med mindst halvdelen.

Jeg vil anbefale dig, at begynde at skrive en dagbog, hvor du dagligt noterer, hvordan dagen er forløbet. Aktiviteter, hvilepauser, planlagte aktiviteter, som du har måttet aflyse o.lign. En kort dagbogsbeskrivelse af din dagligdag kan give dig et billede af, hvad du magter hjemme, når du ikke skal ud af huset og på arbejde. I forbindelse med arbejdsprøvning/-afklaring vil du kunne fortsætte notaterne, så du på den måde kan vurdere ændringerne.

Du har ret til aktindsigt, og du skal inddrages i sagsbehandlingen.

Du har mulighed for at kontakte socialrådgiver i Scleroseforeningen med henblik på mere konkret vejledning.

 

Skrevet d. 1 oktober 2012