Gå til hovedindhold

Ændret personlighed

Spørgsmål

Jeg har en Viv som har sclerose. Hun har jævnligt attakker. Heldigvis har vi fundet en måde, hvorpå vi minimere attakkerne.

Mit spørgsmål er om sclerosen også kan påvirke den måde hun tænker på? Hun er på ingen mål blevet langsom eller dum for den sags skyld. Men nogle gange glemmer hun at andre mennesker har følelser og kan ofte komme til at støde dem. Det viser sig ofte ved, at hun bare siger hvad hun tænker uden at tænke på modtageren af beskeden. Jeg tror jeg vil sammenligne det med, at nogle gamle mennesker ligesom mister deres pli eller den ordenlige tone overfor deres medmennesker.

Jeg har ikke haft nogen, jeg kan spørge om bivirkningerne ved sygdommen, men så, så jeg denne mulighed. Kan I give en forklaring på mit spørgsmål?

Svar

Ja, der er nogle mennesker med multipel sklerose (MS), der får kognitive symptomer (fx problemer med koncentration, hukommelse, tænkning) eller symptomer i form af ændret væremåde/personlighed. Flere forskellige personlighedsmæssige symptomer kan forekomme ved MS, det kan fx være ukontrolleret gråd og/eller latter, initiativløshed, dårlig sygdomserkendelse eller det, som du nævner, hvor personen helt eller delvist mister evnen til at være opmærksom på andres følelser/reaktioner. Det er ikke en væremåde, som personen er bevidst om - det er altså ikke med vilje. Sædvanligvis er vi udstyret med nogle kontrolmekanismer, der gør os i stand til at følge de gængse regler/normer for almindeligt samvær mellem mennesker, og vi er i stand til at aflæse andres reaktioner. Sklerosen kan forvolde skade de steder i hjernen, som styrer disse kontrolmekanismer. Det er et symptom, når det er en væremåde, som personen ikke tidligere har haft.

En person med MS, som ændrer væremåde pga. skaderne i hjernen vil ofte også have andre kognitive eller personlighedsmæssige symptomer. Der er dog også nogle med ændret væremåde og gode kognitive færdigheder. Der er ikke nogen sikker sammenhæng mellem graden af fysiske symptomer og kognitive eller personlighedsmæssige symptomer. Dvs. at en person med MS kan have få eller ingen fysiske symptomer, men være generet af kognitive og/eller personlighedsmæssige symptomer. Det er ofte svært for de nære pårørende og nære omgivelser både at forstå og at håndtere de personlighedsmæssige og kognitive symptomer, da de ikke er synlige på samme måde som de fysiske.

Det kan være en god ide med en neuropsykologisk vurdering af symptomernes sværhedsgrad og håndtering.

Scleroseforeningen har udgivet pjecen "Personlighed, væremåde og MS", og her kan du læse lidt om de forskellige personlighedsmæssige symptomer samt få lidt ideer til håndtering af problemerne.