Gå til hovedindhold

Abnorm kløe

Spørgsmål

Min hustru er 59 år, og har haft sklerose siden 1989, hun har altid været allergiker, overfølsom over for hund, kat, marsvin, husmider, græs osv. Det er blevet bedre jo ældre hun er blevet, og til sidst brugte hun ikke vensoline. For ca. 10 år siden begyndte hun at få knopper, og klø de steder hvor de kom, de kunne komme over hele kroppen, hun blev testet positivt for formaldehyd, nikkel og kobolt. Kløen kunne dæmpes med creme elocon.

For 9 måneder siden, begyndte hun at klø helt vildt. I den tid har vi gået til læge, hudlæge, Roskilde hudafdeling, og Gentofte hudafdeling. Og ikke nogen af dem har kunne give hende medicin, som har kunnet hjælpe på kløen. Hun blev testet positiv på formaldehyd, nogle af de ting hun bruger til daglig, blev testet på Gentofte, og noget har været positivt. Den kløe hun har nu, er meget voldsomt, ud over hendes sklerose, så giver det hende en meget dårlig livskvalitet. Vi kan dæmpe kløen med indpakket frost poser, som bliver bundet på det sted hun klør, og ud over det bliver hun cremet ind 2 til 3 gange om dagen, med creme som er testet for formaldehyd. Kløen har en springende effekt på kroppen. Hun har gennem årene udviklet en kulde tendens, hvis der ikke er 28 til 30 grader i huset, så fryser hun.

Hun har taget mange piller gennem tiden, nu er det skåret ned til 3 Baklofen, 2 Lyrika, og nogle kalkpiller. Ja hun tager også lyrika for hun har også trigeminus Jeg kan tilføje, at det ikke er hver nat vi får søvn, og hvis man ikke lige er der, med creme og frost, har hun revet sig til blods. Kan kløen og temperaturføling have noget med sklerosen at gøre, og hvordan kan man få dæmpet kløen, Og rettet op på temperatur?

Svar

Abnorm kløe uden kendt årsag og uden hudforandringer kan godt være et MS symptom, om end det er sjældent. Kløen vil sædvanligvis være begrænset til den ene side af kroppen og indbefatte større dele af overfladen, f.eks. på en arm eller et ben. Det regnes for at være en føleforstyrrelse, opstået som følge af MS, som man kan behandle med forskellige typer medicin, som fx. Trileptal, Gabapentin eller Lyrica, der plejer at have god effekt på disse symptomer. Så måske kan det hjælpe at øge dosis af Lyrica i samråd med egen læge? Eller ved manglende effekt heraf skifte til Trileptal, men der kan være bivirkninger forbundet med begge præparater, og det kan være en dosisbegrænsende faktor.

Med hensyn til evt. allergisk element, har Lis prøvet antihistamintabletter? Med hensyn til øget behov for varme er "termostaten" ofte påvirket ved sclerose, hvor nogle har det bedst i varme (typisk patienter med spasmer) og andre i kulde. Hvis behov for kulde kan man bruge kølevest, ved behov for varme klæde sig varmt på. Der er mig bekendt ingen effektiv medicin mod det.

Men har man lavet en MR scanning af din hustrus hjerne, og set hvor læsionerne sidder? Hun får udfra det du skriver ikke attakforebyggende medicin og opfylder så formentlig ikke kriterierne herfor. Jeg foreslår at I taler med jeres scleroselæge om alt ovennævnte.
Held og lykke med bedring af symptomerne, det lyder belastende for begge parter.