”Jeg sætter lige noget behagelig musik på,” siger Sanne Gleerup, da jeg træder ind i hendes etplanshus i Ganløse. I haven blomstrer bladene på træerne, der støder op til stakittet ud til villavejen.

Vi går ind i stuen. Det er her, Sanne har besluttet sig for at foretage sine vejrtrækningsøvelser denne eftermiddag. Temperaturen i udestuen er nemlig for lun på denne årstid.

Sanne sidder smilende i sin sofa med lukkede øjne. Så begynder hun at trække vejret bevidst i et helt særligt tempo.

Sanne fik diagnosen sclerose i 2011. Men det var først for et års tid siden, at hun for alvor fik blik for det bevidste åndedræts energiskabende og smertelindrende potentiale.

Efter at have modtaget en alvorlig besked fra sin neurolog om, at hendes MR-scanning viste en skade på hjernestammen, besluttede hun sig for at gennemgå en stamcellebehandling. Og fordi behandlingen er så omfattende og med betydelige helbredsmæssige risici, anbefalede Sannes kiropraktor, at hun supplerede behandlingen med særlige åndedrætsøvelser inspireret af den hollandske ’ismand’ og sportsudøver Wim Hof.

”Du skal nemlig et spadestik dybere med dit åndedræt,” forklarede kiropraktoren, der mente, at Sanne kunne få gavn af at træne åndedrættet mere bevidst.

Wim Hof er kendt for blandt andet at have besteget Kilimanjaro iført shorts og løbet halvmaraton i bare tæer nord for polarcirklen. Desuden har han slået forskellige rekorder i langvarige isbade og svømmeture under havisen. Første gang Sanne prøvede øvelserne, var det ved hjælp af en video på YouTube, guidet af Wim Hof.

”Og wow, der skete noget. Energierne ændrede sig i min krop,” forklarer hun.

Sanne tog derfor kontakt til Wim Hof-Instituttet og blev personligt tilknyttet Birger Hansen, den danske certificerede Wim Hof-instruktør. Og på den måde blev hun faktisk den første sclerosepatient, der kombinerer Wim Hof-metoden med stamcellebehandling.

”Jeg trænede og lavede mine vejrtrækninger intensivt, så jeg var kampklar til den voldsomme stamcellebehandling. Behandlingen er ikke just noget, man bare går igennem. Den er ekstrem hård. Men jeg er sikker på, at vejrtrækningerne har gjort noget utrolig godt for mit forløb.”

Sanne har lukkede øjne og trækker vejret ind.

Man kan sidde og kigge på kaffemaskinen og tænke: Kan du ikke komme hen til mig. Jeg har ikke overskud til at rejse mig op. Men når jeg har lavet vejrtræknings­øvelserne, så får jeg energi til at trodse trætheden.

Fjerner træthed og smerter

Siden da har Sanne på daglig basis taget kolde isbade om morgenen – og så laver hun tre gange 30 vejrtrækninger et par gange om dagen.

”Jeg starter med en omgang i sengen om morgenen, så jeg kan få mere energi. Jeg tror ikke, jeg er den eneste sclerosepatient, der synes, at energien er under gulvbrædderne. Man kan sidde og kigge på kaffemaskinen og tænke: Kan du ikke komme hen til mig. Jeg har ikke overskud til at rejse mig op. Men når jeg har lavet vejrtrækningsøvelserne, så får jeg energi til at trodse trætheden.”

Efterfølgende står hun op og går i bad. Og efter at have varmet kroppen op slukker hun helt for det varme vand.

”Så står jeg der i det kolde vand i et par minutter, måske ti minutter, afhængigt af hvad jeg synes, jeg har brug for den dag. Jeg er iskold, når jeg går ud af bruseren. Men allerede ti minutter efter har kroppen fået varmen igen.”

Kombinationen af vejrtrækning og isbad handler om at sætte gang i blodcirkulationen og ilte hjernen og andre vitale dele i kroppen. Og hun holder altid øje med hjerterytme og ilt på den iltmåler, hun har på sin tommelfinger.

”Vejrtrækningen gør, at jeg får mere energi op til hjernen, og jeg kan bevæge min krop bedre. Hvis ikke der kommer ilt ned til mine fødder, så kan jeg heller ikke bevæge dem. Men jeg synes faktisk også, jeg har lært at styre energien i kroppen til at få smerten væk. Men det har krævet en del øvelse,” understreger hun.

Ifølge Sanne kan man let blive afhængig af det ”kick”, man får af vejrtrækningen og den ro, der efterfølgende spreder sig i kroppen. Hun anbefaler det derfor til alle sine med-sclerosepatienter. For som hun siger.

”Når først jeg er i gang med min vejrtrækning, kan jeg ikke andet end at slippe mine tanker.”

Hvad er Wim Hof-metoden?

En kombination af vejrtrækning, kuldetræning og mentaltræning, som går ud på at skabe indre mental og fysisk balance ved at stimulere dybe fysiologiske processer i kroppen. Ved blandt andet at træne det sympatiske såvel som det parasympatiske nervesystem gennem bevidste åndedrætsøvelser er formålet blandt andet at reducere stress, angst, depression, lindre kroniske smerter og symptomer fra autoimmune sygdomme som for eksempel sclerose.

På billedet ses en særlig iltmåler, som  kan holde øje med iltmætningen i blodet.
Med en særlig iltmåler kan Sanne holde øje med iltmætningen i blodet.