Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os

Mitoxantron (Novantrone)

Mitoxantron er en kraftig, immundæmpende medicin, som oprindelig er udvikling som kemoterapi til kræftbehandling

Mitoxantron, der tidligere er brugt under navnet Novantrone, har sygdomsdæmpende effekt ved alvorlig, attakvis og sekundær progressiv sklerose. Jo højere dosis der gives, desto kraftigere er den sygdomsdæmpende effekt.

Risiko for leukæmi

Desværre er der risiko for alvorlige bivirkninger ved behandling med mitoxantron. Op mod en procent udvikler blodkræft (leukæmi) efter behandling med mitoxantron. Risikoen for leukæmi stiger med alderen og er højere, hvis der er givet meget mitoxantron. Mitoxantron ophobes også i hjertet, og man kan derfor kun give en begrænset mængde af medicinen. Typisk kan behandling med mitoxantron gives i 2-5 år, afhængig af doseringen.

Kun hvis anden medicin ikke virker

Mitoxantron kan også give bivirkninger i form af kvalme, diarré, blødningsændringer hos kvinder og hårtab. Mitoxantron bruges derfor kun på højt specialiserede afdelinger til behandling af patienter, der ikke kan behandles med anden sclerosemedicin. Hvis behandling med mitoxantron har været effektiv, men ikke kan fortsættes, kan man forsøge behandling med en anden form for medicin, der hedder Treosulfan.

Senest opdateret: d. 2 juli 2015