Hvad vækker dig om morgenen?

HomePod. Min mand er softwareudvikler, så det er hans afdeling.

Hvornår står du op?

Kvart i syv. Men jeg springer aldrig ud af sengen – jeg har aldrig været morgenmenneske og er det absolut stadig heller ikke! Jeg er god til at vågne langsomt.

Hvad er det første, du gør, når du er stået ud af sengen?

Jeg går på badeværelset og hører så, om min datter er oppe. Derefter spiser jeg morgenmad med hende. Min mand er selvstændig og arbejder rigtig meget, så det er ikke altid, han er hjemme. Og det er fint – for jo flere der er i huset, jo mere energi kræver det af mig.

Hvilke tanker går typisk igennem dit hoved tidligt om morgenen?

Jeg er ramt af sclerosesmerter og sclerosetræthed i omfattende grad og skal lige mærke efter, om krop og hjerne kan samarbejde, og om de forskellige dele af kroppen kan bevæge sig ordentligt.

Er du kaotisk eller struktureret i dit morgenritual – og hvad har det af betydning for din morgen?

Inden sclerose var jeg ikke specielt struktureret privat. Det er jeg nu. I ekstrem grad. Struktur kan noget rigtig godt, når du ikke har så meget energi – så at blive struktureret har for mig betydet, at op- og nedture holdes på et minimum. Min mand er yderst struktureret og synes, det er vildt fedt, at jeg også har fået øjnene op for det.

Nævn én ting, der er afgørende for, om din morgen bliver god eller dårlig

Det er afgørende, om jeg kan komme ud af sengen. Nogle gange er det en kamp, hvor jeg må gå direkte fra sengen og ind på sofaen. Heldigvis er min datter stor og ved godt, at der ikke er så meget voksenopsyn. At hun selv er nødt til at komme videre.

Gør du noget for at sikre en rolig start på dagen?

Jeg følger mine rutiner. Når min datter er gået, går jeg typisk to-tre kilometer med vores hund i skoven. I al slags vejr. Derefter tager jeg ‘skovbad’ i lækrogen i vores have; sidder helt stille med lukkede øjne og lader hørelsen tage over. Tankerne får lov til at flyde, jeg lytter til vinden og fuglene. Det giver mig ro.

Jeg lader ikke de dårlige dage fylde. Sclerosen har lært mig, at jeg kan noget andet nu, end da jeg arbejdede en masse. Jeg er mere nærværende.

Hvis du afviger fra dit morgenritual, hvad betyder det så for dit humør og din dag?

Det forstyrrer min ro. En fast del af mit ritual er også, at hver gang jeg har færdiggjort et punkt, sætter jeg mig og slapper lidt af. Og det er svært, for når jeg har travlt, tænker jeg, om jeg kan springe pauserne over i dag, men det går ikke. Pauserne gør, at jeg kan komme videre.

Hvornår spiser du morgenmad, og hvad spiser du?

De sidste 18 år har jeg spist det samme; havregryn! Uden dem fungerer jeg ikke. Gerne med kanelsukker og mælk. Også lidt mandler, så det knaser lidt. Kaffepauser er også vigtige for at få mig ned i gear. Vi har en god kaffemaskine. Når vi har været på ferie, er det sådan, uh, det bliver godt at komme hjem og få kaffe!

Hvad optager mest tid i dit morgenritual?

At slappe af. Jo mere ro jeg får på fra morgenstunden, jo bedre en dag bliver det.  

I hvilke tilfælde overvejer du at aflyse din dag?

Hvis jeg fra morgenstunden kan mærke, at min krop ikke lystrer, som jeg gerne vil, så ved jeg, at jeg skal tage en pause. Men jeg lader ikke de dårlige dage fylde. Sclerosen har lært mig, at jeg kan noget andet nu, end da jeg arbejdede en masse. Jeg er mere nærværende.

Om Cindy Kryger Sørensen

44 år og fik sin sclerosediagnose i 2018. I dag mærker hun mest sclerosen i form af smerter, voldsom fatigue og nedsat funktion i højre arm og hånd. Bor i Jels i Sønderjylland med sin mand, hund og to store børn. Er i fleksjob seks timer om ugen som bogholder – var tidligere HR- og debitoransvarlig i en virksomhed.