Sødmælke-kefirsvamp, citronvand eller en mørk, bitter chokolade? Vi har spurgt en håndfuld af jer, hvad der gør en forskel, når det kommer til kost i hverdagen. Og det er der kommet mange forskellige svar ud af. Måske kan du blive inspireret til også at finde din lille forskel, der kan gøre en stor forskel.

Særligt om vinteren drikker jeg kogt vand med citron som det første om morgenen. Det giver mig en dejlig fornemmelse af at blive renset igennem. Og jeg spiser Krill-olie, der skulle være den reneste form for olie. Den hjælper til, at mine led føles ”smurte” og meget mere bevægelige. Men ellers spiser jeg ALT med måde. Jeg føler ikke, at der er noget, der ”går i sygdommen” og påvirker mig negativt. Dog følte jeg mig mindre oppustet, da jeg prøvede antiinflammatorisk kost.

Mette Stauning, 40 år, pædagog, har haft attakvis sclerose i to år

Hvis jeg spiser forarbejdet mad, får jeg en følelse af, at min krop bliver sat ned i en stor balje cement, der størkner meget hurtigt. 

Charlotte Ljunggren, 50 år, psykolog, har haft primær progressiv sclerose i seks år

Jeg har valgt at blive pescetar, det vil sige vegetar, som spiser fisk og æg. Det kan jeg mærke gør en stor forskel, da min krop ikke kommer på overarbejde med at fordøje kød. Jeg forsøger at bruge mange af de fødevarer, der er kendt som antiinflammatoriske, for at støtte min krop imod sygdommen bedst muligt. Desværre er det ikke så nemt at undvære sukker helt, men jeg forsøger at begrænse det. 

Sara Ritchie, 40 år, revisor, har haft attakvis sclerose i syv år

På en måde er min sygdom blevet en slags markør for, hvor godt jeg passer på mig selv til hverdag. Jeg prøver for så vidt muligt at rette ind efter dén præmis ved at lytte til signalerne og passe ekstra godt på min krop. 

Anne Sofie Espersen, 49 år, skuespiller, har haft attakvis sclerose i tre år

Espresso og mørk, bitter chokolade, det dur. Helst hver dag. Så kan jeg lidt igen.

Stefan Czartoryski, 47 år, psykolog, har haft attakvis sclerose i 12 år

Jeg undgår gluten, fordi jeg har læst, at 70 procent af immunforsvaret sidder i tarmene. Og eftersom jeg ikke kun har én autoimmun sygdom, men hele tre, har jeg forsøgt at sætte ind over for alt, der påvirker mit immunforsvar negativt. Og jeg undgår så vidt muligt kød. 

Stine Bloch Jørgensen, 27 år, management konsulent, har haft multipel sclerose i fire år

 Når jeg spiser store koncentrerede mængder af sukker – for eksempel bland-selv-slik – får jeg nærmest med det samme smerter i hænder og arme. Og jeg har ellers meget sjældent smerter.

Amalie Nebelong, 38 år, journalist, har haft attakvis sclerose i syv år

For mig har en ”sødmælks-kefirsvamp” gjort en kæmpe forskel for min fordøjelse. Jeg dyrker den ved at ”fodre” den hver dag med sødmælk og lade den indgå i mit daglige mellemmåltid. 

Birgitte Kristensen, 66 år, fysioterapeut, har haft attakvis sclerose og siden sekundær progressiv sclerose i samlet 25 år

I starten af min sygdom havde jeg svært ved at knytte min gode hånd helt sammen, når jeg vågnede om morgenen. Først når jeg havde fået en tår af morgenkaffen, blev den god igen!

Daniel Hvoldal, 35 år, smed, har haft attakvis sclerose i ni år