Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os

Hvad kan jeg selv gøre?

Sclerose er en sygdom, som du må leve med resten af livet. Hvis du kun har et lille eller intet tab af førlighed, vil din egen og din families livsstil måske ikke blive ændret overhovedet

Ikke desto mindre kan bevidstheden om sygdommen og dens mulige følger belaste dig og din familie. Men det afhænger i høj grad af de symptomer, du får, og hvordan du har det. Symptomer kan være til stede hele tiden, eller de kan være særlig udtalte på særlige tidspunkter. Mange scleroseramte siger, at de i større grad, end før de blev syge, må planlægge deres gøremål på forhånd, og at de er nødt til at ændre nogle af deres aktiviteter og justere deres tidsplaner. Her får du en række forslag til, hvad du selv kan gøre for at afhjælpe dine sygdomsgener:

Fysioterapi

Fysioterapi og regelmæssig træning kan være nyttig for at holde sig i så god form som muligt. Du bør sammen med din faste læge/neurolog diskutere, hvilken behandling eller hvilket øvelsesprogram, der vil være godt til dig. Nogle har fundet frem til, at for eksempel svømning, yoga og ridning gavner dem. Enhver træningsaktivitet, som er lystbetonet, og som du uden ubehag er i stand til at gennemføre, vil være fordelagtig. Mange mennesker med sclerose kan få vederlagsfri fysioterapi – enten som holdtræning eller som individuel træning. Om du kan få holdtræning eller indivicuel træning afhænger af, hvilket undergruppe, du tilhører. Læs evt. mere om dette her. Kontakt din praktiserende læge for at blive henvist til vederlagsfri fysioterapi.

Hjælpemidler

Der findes mange, både små og store hjælpemidler, der kan gøre hverdagen nemmere. Du kan orientere dig om mulighederne ved at kontakte din kommune og høre, hvor dit nærmeste hjælpemiddelcenter/central er (det hedder foget forskelligt fra kommune til kommune). På de fleste hjælpemiddelcentraler/centre vil almindelige hjælpemidler være udstillede, man kan få personlig vejledning og købe mindre ting. De fleste tror, at hjælpemidler kun er for mennesker med meget svære handicap, men du vil blive overrasket over, hvor mange praktiske og snilde ting, der findes til brug i hverdagen.

Kost

I løbet af årene har der været foreslået mange forskellige kostplaner til scleroseramte. Der er ofte modstrid imellem de forskellige forslag til kostplaner, og endnu ingen nagelfaste videnskabelige beviser på, at en diæt er at foretrække frem for en anden. Det er derfor bedst at holde sig til en ernæringsmæssigt afbalanceret diæt, som sikrer dig det nødvendige tilskud af vitaminer og mineraler. Det vil sige mange grøntsager, groft brød, magert kød, fisk og kun lidt fedtstof. Det er fornuftigt at diskutere forandringer i din kost med din læge eller diætist/ernæringsspecialist. 

Scleroseforeningen kan hjælpe dig

Hos scleroseforeningen kan du få gratis, professionel rådgivning af vores eksperter. Scleroseforeningen tilbyder overalt i landet gratis socialrådgivning, psykologhjælp, og telefonisk lægerådgivning i det vi kalder medlemsrådgivningen. Du skal være medlem af Scleroseforeningen for at benytte dig af tilbudet.
Rådgivningen er baseret på hjælp til selvhjælp, som betyder, at du kan få hjælp til at komme videre, hvis en sag er gået i hårdknude, hvis du har brug for at få afklaret en problemstilling eller få en anden vurdering end din sædvanlige behandlers råd og vejledning.
Vi stiller vores særlige viden om sclerose til din rådighed, så du og dine pårørende får et godt grundlag for at gå videre med at løse de problemer du/I har. Vores rådgivere tager også ud som foredragsholdere og undervisere i foreningens klubber og kredse. 

Få mere at vide om rådgivningen:

Senest opdateret: d. 7 juli 2017