Støt os i kampen
for et bedre liv

I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
I kampen mod sclerose, udgør offentlig støtte kun 4% af vores indtægter. Din donation er afgørende!
DKK
Støt os

DR: Bedrag

Halvandet år inden DR’s serie ”Bedrag” fik premiere, spurgte DR Scleroseforeningen om hjælp og fortalte, at en af karaktererne skulle have sclerose. Skuespillerne Line Kruse og Thomas Bo Larsen ville gerne lære om sygdommen fra nogle, der selv levede et liv med sclerose.

Lailasilke Krogsgaard, som selv har sclerose, har en profil med alder og mindre børn, der passer godt til den rolle, Line Kruse spiller i serien. Et møde kom i stand, og Lailasilke lærte Thomas og Line en masse om sclerose. Siden har Line og Lailasilke udvekslet tanker og ideer en masse gange frem og tilbage.

Scleroseforeningen genforenede Line Kruse og Lailasilke og spurgte dem om deres oplevelser med samarbejdet om rollen. Læs svarene her. 

Line Kruse: "Jeg har taget en del af bevidstheden med i mit almindelige liv".

For Line Kruse har rollen haft en stor betydning, og hun er stolt over at spille den.

”Denne her rolle er særlig. Hende her vil jeg kæmpe for. Det er en rolle, der har ret til og krav på værdighed. Det kan man for eksempel se i det fine forhold til ægtemanden i rollen (Thomas Bo Larsen). Følelsen af, at vi vil kæmpe for hinanden, vi bliver ikke skilt. Der er en ekstra omsorg mellem de to, som jeg synes er meget fin,” siger hun.

For Line var det vigtigt med noget fakta omkring den sygdom, hendes karakter har.

Line har brugt sin viden i serien og har talt med forfatterne om, hvordan de skulle skrive scenerne, så de passede til hendes karakter med sclerose og gav et realistisk billede af sygdommen.

”For mig har det været ligesom at lære replikker et forarbejde – men der kan stadig mangle et følelsesmæssigt lag. Her fik jeg det følelsesmæssige lag med ved at møde Lailasilke. Så er begge dele på rygraden. Samtidig ser jeg det også som en respekt for dem, der lever med sygdommen. Jeg havde ikke lyst til at spille syg uden at vide noget om sygdommen.” 

Ikke alle symptomer kan være med

Line Kruse har taget en del af rollen på sig, og har med egne ord taget rollen meget alvorligt.

”Så alvorligt, så hvis jeg for eksempel sidder i kostumen, og de kommer med nogle højhælede sko, så siger jeg ”neeej”, dem kan jeg ikke have på. Jeg har jo sclerose, så dem orker jeg ikke i dag. Måske kan Kristina en anden dag. Det har faktisk givet et ekstra lag til karakteren, at jeg havde den viden. Det kom lidt bag på mig, at jeg fik så meget ud af den viden, jeg havde fået inden.

Line Kruse fortæller videre, at det i en tv-dramaserie er svært at give et dækkende billede af en sygdom.

”Der er flere ting, som der må tones ned for i serien. For eksempel sådan noget som at snøvle i ordene. Det virkede simpelthen ikke i serien. Og det med at have en kort lunte. I de første afsnit skal karaktererne bygges op, så seerne kan vinde sympati for dem. Så kan der senere skrues op for andre sider. Og så er der det med en kronisk træthed. Det er svært at gøre tydeligt, men jeg spiller bevidst karakteren langsommere, end jeg ellers ville have gjort. Og endelig er der noget omkring sexlivet, som Lailasilke var meget åben om. Det kommer med i nogle af de afsnit, der kommer senere.”

Læs mere om symptomer på sclerose.

Overrasket over livsenergien

Inden det første møde med Lailasilke vidste Line Kruse ikke, hvad hun skulle vente, men hun blev overrasket, da hun sammen med Thomas Bo Larsen besøgte Lailasilke i hendes lejlighed.

”Jeg var meget overrasket over, hvor glad Lailasilke var. Jeg havde forventet, at hun var mere syg og mere ked af det, men hun havde og har en masse livsenergi. En livsvilje og en glæde. Det fik mig til at gå til forfatterne og gentænke rollen. De havde lagt op til, at der var mere sorg i rollen, men det fik jeg ændret. Jeg er glad for den måde, vi portrætterer livsglæden på – på trods af sygdom.”

Man kan lære ting om livet

For Line Kruse har rollen og samtalerne med Lailasilke betydet en masse. Hun har altid været aktiv i arbejdet for at hjælpe forskellige patientforeninger, og mødet med Lailasilke har faktisk medført, at hun har taget noget med sig – ud af rollen.

”Rollen har betydet utroligt meget for mig. Jeg har faktisk taget noget af bevidstheden med over i mit almindelige liv. Noget med at leve livet nu og her, og hvis der sker noget på vejen, så må man bare sige ”pyt” og komme videre.”

Lailasilke Krogsgaard: Jeg er rørt og stolt over den måde, Line spiller rollen

For Lailasilke Krogsgaard er det en helt speciel oplevelse at se DRs serie ”Bedrag”, fordi hun har lært Line Kruse op til at spille rollen som en mor med sclerose.

”Jeg er faktisk stolt over den måde, hun spiller rollen på. Det er ikke en offerrolle. Der er værdighed i rollen. Der er mange som mig, der kæmper en kamp for at opretholde et almindeligt liv, så det gav mig en klump i halsen at se Line spille rollen,” siger hun her få dage efter de første afsnit har været vist.

Og der er klare eksempler på ting, hun har lært Line, der nu er med i serien:

”I det første afsnit er der en replik, hvor hun siger ”Skriv det ned, for ellers glemmer jeg det”, og det er som taget ud af min mund. Det har jeg lært hende. Det samme om det med, at man som menneske med sclerose vil så meget mere end man kan. Man vil så meget, men man kan ikke. Det fanger Lines rolle utroligt godt,” siger hun.

Viser det, jeg skjuler

Lailasilke er som informatør vant til at lære fra sig om sclerose, men alligevel var det en god oplevelse at lære det til Line Kruse og Thomas Bo Larsen. Hun husker stadig det første møde.

”Line og Thomas kom hjem i min lejlighed, og jeg fortalte dem om livet med sclerose. Det skulle være så autentisk som muligt. For eksempel har jeg dropfod, og jeg lod Line prøve at gå med en svømmefod, så hun kunne mærke, hvordan det er. Jeg husker også stadig, at vi så sammen gik over til et netværk af mennesker med sclerose. Da vi gik kopierede Line min gang. Det var en mærkelig oplevelse, for normalt gør jeg alt, hvad jeg kan for at skjule, hvis jeg går lidt besværet, men Line gjorde alt hvad hun kunne for at frembringe det,” siger hun.

En tåre i øjenkrogen

For Lailasilke var det ikke mærkværdigt at lære sygdommen fra sig. Som informatør (en, der er uddannet til at og rejser rundt og informerer andre om sclerose) har hun mange gange undervist folk om sclerose. Det falder hende helt naturligt.

”Jeg er vant til det, og jeg vil gerne have folk til at have det rigtigt ind i kroppen. Og når jeg ser serien i dag, er jeg stolt over at se, hvordan Line spiller det. Faktisk er jeg rørt, og jeg fik en tåre i øjenkrogen i første afsnit, hvor der er en, der spiller ”mig”.

Efter første afsnit, ringede Lailasilkes datter på 11 år til hende og sagde:

”Så du, hvordan Line spillede. Det var ligesom at se dig”.

Lailasilke har skrevet et blogindlæg, der beskriver samarbejdet og det at se serien første gang.

Læs Lailasilkes blog indlæg om samarbejdet

Senest opdateret: d. 6 januar 2016