Så går vi i gang med at finde nålen i høstakken

Jeg har skrevet om kost før, og nu gør jeg det igen. Det gør jeg, fordi det stadig er et meget relevant område. Men også, fordi Scleroseforeningen lige har fået godkendt et stort forskningsprojekt om kost.

Jeg glæder mig som et lille barn til at følge projektet. Jeg ved jo i sagens natur ikke, hvilke resultater vi får, men jeg ved, at de kan blive rigtig, rigtig interessante. Målet med projektet er at skaffe ny viden om sammenhænge mellem kost og sclerose. Og den viden er der brug for.

Man kan undre sig over, at der ikke forskes mere i kost, end tilfældet er. Kost fylder meget i vores hverdag, og mange mennesker interesserer sig for sammenhænge mellem kost og helbred. Alligevel er vi stadig usikre på, om vi har bedst af at leve vegetarisk eller af palæo-kost. Eller noget tredje, fjerde, femte….

En af grundene til, at der mangler forskning på kostområdet er, at det er svært at forske i kost. Hvis man laver et klassisk forskningsforsøg med to grupper, som man beder om at spise forskelligt, støder man på flere udfordringer. Bl.a. er det besværligt at kontrollere, om forsøgsdeltagerne nu også spiser det, de har fået besked på. Og så er det stort set umuligt at lave placebo-kontrol, når det handler om kost (det er de færreste, der tror på, at noget der smager som rødvin, og ligner rødvin, faktisk er noget andet….).

Derfor er det oplagt at forske på andre måder, når det handler om kost. Man kan f.eks. følge en gruppe mennesker og registrere, hvad de spiser over en periode. Problemet her er, at man jo spiser mange gange om dagen, og at man spiser mange forskellige ting med mange forskellige ingredienser i. Det er lidt som at finde en nål i en høstak. De store udfordringer er dels at få registreret, hvad deltagerne rent faktisk spiser, og dels at få analyseret de meget store mængder data, man indsamler.

Men der er lys forude! Vi tror på, at vi gennem vores forskningsprojekt kan være med til at udvikle nye måder at forske i kost på. Vi har indgået et samarbejde med Afdeling for IT og Sundhed på Københavns Universitet og med Afdeling for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet. I fællesskab skal vi indsamle og udforske de erfaringer, mennesker med sclerose gør sig med kost i deres hverdag. Vi skal bruge de nyeste IT-løsninger til at indsamle kostvaner og patienterfaringer, f.eks. apps. Og vi skal bruge en af Danmark største computere til at analysere de store mængder data, vi indsamler – såkaldt big data-analyser.   

Projektet løber over de næste 3 år. Det er lang tid at vente på resultaterne. Men god forskning tager tid, og vi håber – og tror – at det vil være ventetiden værd. To be continued…… 

Sundhedspolitisk Chefkonsulent, Lasse Elbrønd Skovgaard

Jeanett Brandt (ons, 20/04/2016 - 09:55)

Glæder mig til at følge! Bliver der nogle løbende updates? Og vil man evt tage stilling til hamp implementeret i kosten? Altså ikke den medicinske, men brugen af hampe-frøolie, frø, mel og proteinpulver.

Lasse Skovgaard (fre, 13/05/2016 - 14:01)

Det er en god pointe, som jeg vil tage med videre.

Mvh Lasse

Peter Westphal (tir, 26/04/2016 - 13:38)

Hurrah, jeg slap igennem spamfilteret!

Peter Westphal (tir, 26/04/2016 - 13:44)

Og siden jeg nu er det, kan jeg gøre opmærksom på at der allerede findes data.
Neurologen Roy Swank fulgte ca 70 PwMS gennem 34 år og registrerede minutiøst hvad de spiste med focus på et lavt indtag af mættede fedtsyrer. Læge og professor George Jelinek har gjort det samme, D.v.s. fulgt 2500 PwMS som følger hans Såkaldte overcomingmultiplesclerosis program, OMS, gennem fem år via sit HOLISM studie.

Lasse Skovgaard (fre, 13/05/2016 - 14:07)

Ja, det er helt korrekt. Der er gennemført studier, hvor en gruppe mennesker har fulgt en specifik kostplan. Swank og Jelinek har udviklet kostplaner, og der findes også en håndfuld flere. De overlapper på forskellig vis hinanden, og modsiger også hinanden på en række områder. Vores ønske med dette projekt er ikke at undersøge en specifik kostplan, men at indsamle erfaringer fra medlemmer. Dvs. lære af, hvad de erfarer i deres hverdag. Vi får mange tilbagemeldinger fra medlemmer vedr. deres erfaringer med kost, og man kunne forestille sig, at forskellige mennesker med MS skal følge forskellige kostplaner. Vores mål med projektet er netop at blive klogere på sådanne forskelle.

Mvh Lasse Skovgaard, Scleroseforeningen

Linda (fre, 27/05/2016 - 16:47)

Det lyder spændende :-) Undersøger I også mejeriprodukters betydning for udvikling af den autoimmune sygdom? Flere steder er jeg stødt på indikationer af, det er bedst at undgå mejeriprodukter, når man har sklerose (og for at undgå at få det!)

Grith P. (fre, 27/05/2016 - 22:52)

Hej Lasse
Kan melde sig til undersøgelsen?

Rune Larsen (fre, 27/05/2016 - 22:54)

Er det et forsøg man kan melde sig til?

Lasse Skovgaard (man, 30/05/2016 - 15:12)

Mejeriprodukter kommer til at indgå, ja. Vi kommer ikke til at kunne sige noget om de enkelte fødevarers mulige indflydelse på udvikling af MS, da vi kun får deltagere, der allerede har MS. Så det bliver med fokus på forskellige fødevarers mulige indflydelse på sygdomsforløbet.

Ja, man kommer til at kunne melde sig til undersøgelsen. Og vi skal bruge rigtig mange :-) Vi skriver i blad, på hjemmeside, på Facebook og alle mulige andre steder, når vi åbner for tilmelding.

Mh Lasse Skovgaard
Sundhedspolitik og dokumentation, Scleroseforeningen

Lisbeth Jørgensen Veillat (tir, 12/07/2016 - 07:56)

Hej, kan man melde sig til denne undersøgelse? Havde mit sidste attak i dec 2012 og gik over på en delvis vegetarisk diæt, med fisk og en Heel sjælden gang kylling. Har ikke rørt mælkeprodukter siden. (læste Swank en Jelinek) Jeg begyndte også med fysioterapi 2-3 gange om ugen og en meget langsom vandretræning. I dag kan jeg gå vandreture på 30 km! Mit højre ben driller mig, men jeg kan faktisk træne det således at dette sker på et senere tidspunkt. Da jeg startede kunne jeg kun gå i 10 min.
Mvg Lisbeth
lisbethjveillat@hotmail.com

Lasse Skovgaard (man, 18/07/2016 - 10:30)

Ja, der vil blive annonceret, når vi begynder at rekruttere deltagere. Det bliver i januar 2017. Du er velkommen til at skrive allerede nu til Astrid Karnøe Knudsen på akn@scleroseforeningen.dk

Mvh Lasse Skovgaard, sundhedspolitik og dokumentation

Scleroseforeningen bruger et spam-filter på vores kommentarfelt for at sikre os imod misbrug. Du kan læse mere om filteret her: Mollom privacy policy